Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr06/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr06/3.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr06/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr06/3.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 24, אפריל 2006

פנייה ליועה"מ לממשלה: לסגור את תיקי החקירה נגד משתתפים במחאה החוקית שנערכה בעיר טירה בעת ביקור סגנית שר הפנים

ב-19 במארס 2006 פנה ארגון עדאלה אל היועץ המשפטי לממשלה, בדרישה להורות על סגירת כל תיקי החקירה שנפתחו נגד מפגינים שהשתתפו במשמרת מחאה חוקית שנערכה בעיר טירה שלושה ימים קודם לכן, ב-16 במארס. המדובר במשמרת מחאה פוליטית שקיימו כמה מתושבי טירה בעת ביקורה של סגנית שר הפנים, רוחמה אברהם, בעיר. אברהם הגיעה לעיר טירה שבמשולש בעת מערכת הבחירות, כדי לערוך חוג בית לקידום מפלגתה - קדימה.

שוטרים שהיו במקום באותה עת ניסו למנוע מהתושבים למחות וביקשו מהם להתפזר. בשלב מסוים החלו השוטרים לבקש מכלל הנוכחים במשמרת המחאה להתפזר, בטענה כי מדובר בהתקהלות אסורה ובלתי חוקית. עו"ד פואד סולטאני, אשר השתתף במחאה, ניגש אל השוטרים וניסה להסביר להם כי מדובר במשמרת חוקית וכי להם אין כל סמכות להורות על פיזורה. הוא הוסיף שהמשתתפים רק נשאו שלטים ושאין במעשיהם הפרה של הסדר הציבורי. ניסיונותיו של עו"ד סולטאני לאפשר את המשך קיום משמרת המחאה עלו בתוהו. השוטרים החלו לפזר את המשמרת ולבצע מעצרים. כמה מפגינים התנגדו למעצר וניסו לחלץ עצמם מידי השוטרים. בסופו של יום עצרה המשטרה ארבעה מפגינים, אשר שוחררו יממה לאחר מכן למעצר בית על ידי בית המשפט. יומיים לאחר ההפגנה הוזמן עו"ד סולטאני לתחנת המשטרה בכפר סבא ונחקר בחשד להפרת סדר והתקהלות אסורה ובלתי חוקית.

בפנייה ליועץ המשפטי הודגש, כי על-פי פקודת המשטרה, התשל"א-1971, והנחיות היועץ המשפטי לממשלה, לקיום משמרת מחאה תחת כיפת השמים, שמשתתפיה מבקשים לבטא דעה בנושא מסוים ואין בה נאום פוליטי, אין צורך ברישיון מהמשטרה. משמרת המחאה בטירה, שמשתתפיה רק הניפו שלטים, לא הצריכה קבלת רישיון והמשתתפים התקהלו כדין. עו"ד עביר בכר מעדאלה, אשר ניסחה את הפנייה ליועץ המשפטי, הוסיפה כי גם אם המפגינים גרמו אי נוחות קלה לציבור העוברים והשבים, אי אפשר להאשימם בהפרעה לסדר הציבורי. שכן, כיכרות ורחובות בעיר נועדו, בין היתר, לשמש את התושבים לצורכי הפגנה וגרימת אי נוחות כתוצאה ממחאה הינה חלק ממימוש חירות הביטוי שנועדה בעיקר למשוך את תשומת לבו של הציבור.

בכל הנוגע למעצרים שביצעה המשטרה נטען, כי הם לא היו כדין הואיל והמפגינים לא עברו על שום איסור פלילי המצדיק מעצר.מכאן, שהתנגדותם למעצר הבלתי חוקי היתה כדין. עיכובו של עורך-דין סולטאני לחקירה, הטרדתו והניסיון לציירו כעבריין, מהווים אף הם מעשה נגוע ובלתי חוקי. לשוטרים היה ברור כי ההידברות שניהל עמם עו"ד סולטאני היתה מתוקף תפקידו כעורך דין, שיכול לייעץ למשתתפי משמרת המחאה מה לעשות, איך וכיצד לנהוג.

עו"ד בכר הוסיפה, כי מלבד הפגיעה הקשה בזכויותיהם החוקתיות של משתתפי המשמרת החוקית להפגנה וחופש ביטוי, עולה החשש כי בהטרדתם של אותם משתתפים - אם באמצעות עיכוב ואם באמצעות מעצר - ביקשו השוטרים להטיל אימה על כלל תושבי העיר, שמא ירהיבו עוז בנפשם לממש את חירותם לביטוי על דרך השתתפות בפעילויות מחאה פוליטיות או תמיכה בהן.

 לפנייה