Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr07/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr07/1.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr07/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/apr07/1.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 35, אפריל 2007

ארגוני זכויות אדם לבג"ץ: להורות על פתיחת חקירה פלילית בגין ביצוע פשעי מלחמה באזור רפיח

שלושה ארגונים לזכויות אדם, מרכז עדאלה, המרכז הפלסטיני לזכויות האדם שברצועת עזה וארגון "אלחק", הגישו היום, 15.4.2007, באמצעות עו"ד מרואן דלאל מעדאלה, עתירה לבג"ץ, בה הם דורשים לחייב את היועץ המשפטי לממשלה ואת הפרקליט הצבאי הראשי להורות על פתיחת חקירה פלילית נגד האחראים להרג עשרות אזרחים ולהרס נרחב של בתים ברצועת עזה, שנעשו במהלך שני מבצעים צבאיים ספציפיים, במאי ובאוקטובר 2004. בעתירה הודגש כי פעולות הצבא במהלך שני המבצעים מהווים הפרה בוטה לאמנת ג'נבה הרביעית, קרי פשעי מלחמה. עוד נטען כי הפעולות האלה מהוות הפרה גסה למשפט זכויות האדם הבינלאומי, בייחוד הפרת הזכות לחיים, שלמות גופנית, והזכות לדיור נאות. כמו כן, העותרים טענו כי מדובר בביצוע עבירות פליליות על פי המשפט הישראלי, בניגוד לחוק העונשין, בעיקר עבירת ההריגה (סעיף 298 לחוק) ופגיעה במזיד ברכוש (סעיף 452 לחוק).

בעתירה צויין כי במבצע הצבאי הראשון, אשר התבצע בדרום רצועת עזה בין התאריכים 18 – 24 במאי 2004, ואשר כונה בשם "קשת בענן", נהרגו אזרחים רבים ביניהם 17 ילדים לפחות. כמו כן, בוצע הרס נרחב של בתים: 167 בתים, שאכלסו 379 משפחות, שמנו 2,066 אזרחים. במבצע השני, המכונה בשם "ימי תשובה", ואשר התבצע בצפון רצועת עזה, מסוף ספטמבר ועד אמצע אוקטובר 2004, נהרגו גם כן אזרחים רבים ביניהם 27 ילדים לפחות ונהרסו 91 בתים, שאכלסו 143 משפחות, שמנו 675 אזרחים. בנוסף, הצבא גרם נזק ממשי לעוד 101 בתים, שאכלסו 833 אזרחים. בעתירה הודגש ופורט אודות הביקורות והגינויים בישרל ובעולם נגד פעולות אלה, שהופנו לממשלה ולצבא זמן קצר לפני הפעולות ובמהלכן. חרף זאת, הממשלה והצבא לא שעו לביקורות אלה שכללו את ביקורת מזכ"ל האו"ם, מועצת הביטחון באו"ם, ארה"ב, האיחוד האירופי, ושליחם בכירים מטעם האו"ם.

העתירה הוגשה גם כנגד מי שבמהלך המבצעים האמורים נשאו תפקידים פיקודיים: תא"ל במיל' שמואל זכאי, אשר שימש כמפקד אוגדת עזה, ואף פיקד על אותם המבצעים, אלוף במיל' דן הראל, אשר היה אלוף פיקוד דרום, רא"ל במיל' משה יעלון, אשר כיהן כרמטכ"ל, וכן שאול מופז, מי ששימש בזמנו כשר הביטחון. כמו כן, הוגשה העתירה כנגד צבא הגנה לישראל וכנגד ממשלת ישראל, שבראשה עמד אריאל שרון. בעתירה נאמר עוד הדרג הפיקודי בצבא ובממשלה אחראים מכוח אחריות ישירה להפרות הרבות והגסות לזכויות אדם שהתבצעו במהלך שני מבצעי אלה, וכן מכוח אחריותם הפיקודית הואיל וידעו אודות הפרות אלה, או שהיה עליהם לדעת עליהן, ולא עשו דבר לעוצרן.

בהתאם לפרסומים רשמיים של הצבא והממשלה, מטרת המבצעים האמורים היתה לצרכים ביטחוניים. כך, למשל, מטרתו העיקרית המוכרזת של מבצע "קשת בענן" היתה לחשוף מנהרות שדרכן מוברח נשק ממצרים אל תוך רצועת עזה, מתחת לציר פילדלפי הגובל ברפיח. ואולם, על פי דברי מפקדים בצבא וחיילים שהשתתפו במבצע זה, התברר כי לא זו היתה מטרת המבצע. כך, למשל, אמר מפקד המבצע שמואל זכאי דברים אשר תועדו בספר עזה כמוות (2005) לגבי עניין המנהרות:

"מטרת המבצע לא היתה כלל לחפש מנהרות. אתה יודע איך הרעיון עלה? ביום שישי כינסתי את המח"טים לפגישת תדרוך, ובדרך שמעתי את דוברת צה"ל ברדיו אומרת, שהמטרה היא לחשוף מנהרות. מה פתאום מנהרות? כך עושים מבצע לגילוי מנהרות?"

כמו כן, בעתירה נטען כי בדיקת הממצאים בשטח, הסתמכות על חוות דעת של מומחים בינלאומיים, של ארגוני זכויות אדם מובילים בעולם, ושל גורמים באו"ם, נמצא כי להשגת מטרה זו לא היה צורך באותן פעולות, כל שכן במימדי ההרס והפגיעה החמורים באזרחים חפים מפשע, וכי המניע לפעולות צבאיות אלו מבוסס על מתן פורקן ליצר נקמני בשורות הצבא, כנגד האזרחים המקומיים.

טענה זו מבוססת, בין היתר, גם על עדויותיהם של קצינים בצבא, שלקחו חלק באותן פעולות, ואשר פורסמו בכלי התקשורת. כך עולה למשל מידיעה שפרסם כתב עיתון "הארץ", עמוס הראל, בידיעה שכותרתה: "קצינים: צה"ל מפעיל כוח לא מרוסן בהרס בתים", בתאריך 24.1.2005:

"... לא פעם המדיניות, הרחבה והגורפת ממילא, מקבלת פרשנות אף יותר אגרסיווית בשטח... שני הקצינים, שהשתתפו בכמה מהמבצעים, אמרו ל"הארץ" כי ניכרה בהם - בעיקר ברפיח - "אווירה של הרס בלתי מרוסן, בלתי מפוקח". לדבריהם, "ברפיח, התחושה היתה שזו נקמה על כך שנהרגו לנו 13 אנשים. אחד הקצינים באוגדה אמר את זה במפורש, בסיכום המבצע: 'כל הכבוד. הוכחתם שצה"ל יודע להיות צבא אכזרי'".

העתירה, שמתפרשת על פני 135 עמודים, ואשר מצורפים לה 89 נספחים, הוכנה במשך זמן רב. היא מוגשת לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה והפרקליט הצבאי הראשי לא שעו לפניות ארגון עדאלה לפתוח בחקירה אודות שני המבצעים הצבאיים האמורים. העתירה חושפת עדויות מצמררות של תושבי המקום, אשר נגבו, בין השאר, על ידי ארגוני זכויות אדם בינלאומיים, שהגיעו לרצועת עזה בסמוך לסיום המבצעים הצבאיים. כמו כן, העתירה נסמכת על תיעוד רחב של דו"חות ארגונים בינלאומיים מטעם האו"ם ואחרים, ביניהם סוכנות הסיוע לפליטים הפלסטינים מטעם האו"ם UNRWA, הפדרציה הבינלאומית לזכויות האדם (FIDH), דו"חות הדווח המיוחד מטעם האו"ם פרופ' ג'ון דוגארד, ארגון אמנסטי אינטרנשיונל, וארגון היומן רייטס ווטש.

בג"ץ 07/3292 עדאלה ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה ואח'

 לעתירה