Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/3.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jan08/3.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 44, ינואר 2008

גישה - מרכז לשמירה על הזכות לנוע * עדאלה - המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל *המוקד להגנת הפרט מיסודה של ד"ר לוטה זלצברגר * אלחק * מרכז אלמיזאן לזכויות האדם * רופאים לזכויות אדם (ע"ר) * המרכז הפלסטיני לזכויות אדם * הועד הציבורי נגד עינויים בישראל * מרכז עזה לבריאות הנפש * בצלם – המרכז המידע הישראלי לזכויות האדם בשטחים

השתלשלות האירועים בעתירה


עתירה לבג"ץ נגד החלטת הממשלה להפסיק את אספקת הדלק והחשמל לעזה

בג"ץ 9132/07, גבר אלבסיוני אחמד נגד ראש הממשלה

28 באוקטובר 2007 – הגשת העתירה: עשרה ארגוני זכויות אדם ישראליים ופלסטיניים, המיוצגים על ידי עדאלה וגישה, עתרו לבג"ץ בדרישה להוציא צו ביניים נגד המדינה, כדי למנוע ממנה לשבש את אספקת החשמל והדלק לעזה. העותרים טענו כי החלטת הממשלה מספטמבר 2007, לנתק את אספקת הדלק והחשמל לעזה, היא החלטה בלתי חוקית שתסכן את שלומם של אזרחים חפים מפשע.

7 בנובמבר 2007 – דיון בבג"ץ: בית המשפט קיים דיון בעתירה, שבו הורה למדינה להציג לו נתונים ב-14 בנובמבר, כדי לתמוך בטענתה שלניתוק הדלק והחשמל לעזה תהיה רק השפעה קלושה על המצב ההומניטרי שם. העותרים הדגישו את תלותה של עזה באספקת הדלק והחשמל הישראלית, בהתחשב בכך שישראל איפשרה הקמת רשת חשמל מוגבלת ביותר ברצועה, שביכולתה לספק רק 38% מצורכי התושבים.

15 בנובמבר 2007 – בקשה להוציא צו ביניים: העותרים הגישו לבית המשפט בקשה בהולה, בדרישה להוציא צו ביניים שימנע משר הביטחון לנתק, לצמצם, להגביל או לשבש את אספקת החשמל והדלק לעזה, לאחר שבניגוד להוראת בית המשפט הפרקליטות לא סיפקה לבג"ץ נתונים על התוכנית לצמצם את אספקת החשמל לרצועת עזה.

29 בנובמבר 2007 – דיון בבג"ץ: בדיון בית המשפט טענו העותרים שצמצום אספקת הדלק גרם נזק נרחב למערכות חיוניות בעזה, ובהן מערכת המים. אוכלוסיית עזה נפגעת ישירות מקיצוץ האספקה. לדוגמה, 250 אלף פלסטינים סובלים משיבושים באספקת המים. העותרים הדגישו שהשיבושים באספקת מצרכים ושירותים חיוניים אינם מהווים צעדי ענישה כלכליים, כטענתה של ישראל, אלא ענישה קולקטיבית..

30 בנובמבר 2007 – החלטת בג"ץ: בית המשפט אישר את החלטת הממשלה לנתק את אספקת החשמל לעזה. העותרים טענו שהחלטה זו מנוגדת לעקרונות היסוד של המשפט הבינלאומי ההומניטרי, האוסר על שימוש באזרחים למטרות פוליטיות, ושהפעולות שנוקטת הממשלה מהוות ענישה קולקטיבית. בית המשפט גם הורה למדינה לא לנתק את אספקת החשמל למשך שבועיים לפחות וקבע כי בפרק זמן זה עליה לספק לו "דו"ח מפורט", שיכלול מידע על השפעתה של התוכנית לנתק את אספקת החשמל על העם הפלסטיני.

19 בדצמבר 2007 – תגובת המדינה: הפרקליטות הציגה לבית המשפט נתונים על תוכנית הממשלה לנתק את אספקת החשמל לעזה. במסמך הודה היועץ המשפטי לממשלה שהתוכנית מבוססת על נתונים שגויים בנוגע לכמות החשמל שישראל מספקת לעזה. לפי המסמך, פקידי משרד הביטחון שעסקו בתכנון התוכנית לצמצום האספקה אפילו לא ידעו כמה חשמל מועבר כיום לרצועה. העותרים טענו כי הודאתה של המדינה בעניין זה היא הוכחה נוספת לכך שאין ביכולתה לבחון את הנזק שניתוק החשמל יגרום לתשתיות בעזה, ובעיקר לבתי חולים ולמערכת המים, שכבר עתה סובלים מגירעון של 20% באספקת החשמל וחשים את השפעתם של שישה חודשים שבהם סגורים המעברים לרצועה.

25 בדצמבר 2007 – צו של בג"ץ: בית המשפט מתח ביקורת חריפה על המדינה בגלל הנתונים השגויים שסיפקה לו, קבע ש"העובדות לא נבדקו כראוי... השתלשלות העובדות שפורטה לעיל מעוררת תהייה" והורה למדינה להשלים את המידע בנוגע לתוכניתה לצמצם את אספקת החשמל לעזה.

3 בינואר 2008 – בקשה להוצאת צו ביניים: העותרים הגישו לבית המשפט בקשה בהולה להפסיק את המגבלות שמטילה ישראל על אספקת סולר תעשייתי לרצועת עזה וביקשו לקיים דיון דחוף בתקווה למנוע הפסקות חשמל. הבקשה נדחתה.

5 בינואר 2008 – בקשה להוצאת צו ביניים: העותרים ביקשו מבית המשפט להתערב בפעולות שנוקטת ישראל לקצץ את כמויות הדלק הנכנסות לרצועת עזה, שהביאו לירידה של 30% בכושר הייצור של תחנת הכוח בעזה לאחר שהתחנה מיצתה את מלאי הדלק שלה. התחנה נאלצה ליזום הפסקות חשמל של עד שמונה שעות ביום.

13 בינואר 2008 – החלטת בג"ץ: בית המשפט דחה את הבקשה הבהולה של העותרים להפסיק את המגבלות שמטילה ישראל על אספקת סולר תעשייתי לעזה.

21 בינואר 2008 – בקשה להוצאת צו ביניים: העותרים הגישו בקשה בהולה לבג"ץ, בדרישה שבית המשפט יוציא צו שימנע מישראל להמשיך את ניתוק אספקת הדלק התעשייתי לרצועת עזה. הבקשה הוגשה לאחר לילה שבו היתה עזה שרויה בחשיכה בגלל מחסור חמור בסולר תעשייתי. המחסור סיכן את פעילותן של מערכות חיוניות, ובהם מערכת אספקת המים ומערכת הביוב.

27 בינואר 2008 – דיון בבג"ץ: בג"ץ קיים דיון בבקשה הבהולה שהגישו העותרים להוצאת צו ביניים שימנע קיצוצים נוספים באספקת הסולר התעשייתי ולא יאפשר את יישום החלטת הממשלה לנתק את אספקת החשמל לעזה, על ההשלכות שיהיו לכך על האוכלוסייה האזרחית. הדיון נקבע לאחר שישראל איפשרה העברת דלק ותרופות לעזה לראשונה לאחר חמישה ימים, בהחלטה שאיפשרה את חידוש הפעלתה של תחנת הכוח ב-22 בינואר. המדינה הודיעה כי תגדיל את כמות הסולר התעשייתי שתאפשר לתחנת הכוח לרכוש ל-2.2 מיליון ליטרים לשבוע. העותרים טענו, כי כמות זו אינה מספיקה, בין היתר משום שבחורף, דרושה כמות גדולה יותר של סולר תעשייתי כדי להפעיל שני טורבינות בתחנת הכוח, והפעלת טורבינה שלישית, שתוקנה חלקית לאחרונה, תדרוש בסך הכל 3.5 מיליון ליטרים סולר תעשייתי לשבוע. המדינה עוד הודיעה, שהחל מיום 7.2.2008, תקצץ את אספקת החשמל שחברת החשמל הישראלית מוכחת לעזה.