Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul-aug06/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul-aug06/1.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul-aug06/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul-aug06/1.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 27, יולי - אוגוסט 2006

פסק-דין תקדימי: אוניברסיטת חיפה מפלה את הסטודנטים הערבים בקבלה למעונות

בית-המשפט המחוזי בחיפה קבע בפס"ד תקדימי, שניתן בסוף השבוע שעבר (17.8.06), כי הכללת קריטריון צבאי בתהליך חלוקת המעונות באוניברסיטת חיפה מפלה את הסטודנטים הערבים על רקע לאומי, והורה לאוניברסיטה להשמיטו. כמו כן, הורה בית המשפט לאוניברסיטה לשלם לתובעים סך של 10,000 ש"ח בגין הוצאות משפט.

בהחלטתו זו קיבל השופט רון סוקול את טענות עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה, כי קביעת המדיניות של חלוקת המעונות באוניברסיטת חיפה צריכה להיות כפופה לעקרונות המשפט הציבורי, ובראשן עקרון העינייניות ועקרון השיוויון. לאור זאת, ציין כי הטיעון הכלכלי אותו ציינה האוניברסיטה לצורך הכללת הקריטריון הצבאי, אינו רלוונטי, וכי יש לבחון את מצבו הכלכלי של כל מועמד באופן אינדיבידואלי.

ועוד הוא מדגיש: "התוצאה בפועל של הוספת הקריטריון של שירות צבאי כקריטריון לחלוקת מעונות הינה הפלייתם של ערביי ישראל. "האפקט" של הקריטריון הוא אפקט מפלה". כמו כן, התייחס בית המשפט ל"שיקול הערכי" שבמתן הטבה למי שתרם לשירות המדינה וקבע, כי "... הגבלת ההטבה רק למי שתרם בדרך של שירות צבאי או לאומי עשויה להיפסל מחמת הפלייתם של סטודנטים אחרים שתרמו למדינה ולחברה בדרכים אחרות." ההחלטה ניתנה בעקבות תביעה שהגיש מרכז עדאלה, יחד עם שלוש סטודנטיות ערביות שלומדות באוניברסיטת חיפה, ואשר בקשותיהן להתקבל למעונות הסטודנטים נדחו, זאת על-אף מצבן הכלכלי הקשה והתדירות הנמוכה של התחבורה הציבורית מישוביהן.

כידוע, הכללת הקריטריון הצבאי (הכולל גם שירות לאומי) בתהליך הקבלה למעונות האוניברסיטה מונהגת על-ידה מזה שנים ארוכות. מועמד אשר עשה שירות צבאי מקבל 20 נקודות (כ 41% מסה"כ הנקודות), מה שמפחית את סיכויו של מועמד ערבי, שפטור משירות על-פי חוק.

בכתב התביעה נטען כי הענקת הניקוד עבור קריטריון זה מהווה הטבה כפולה ופסולה, וזאת לאור העובדה כי חוק קליטת חיילים משוחררים, תשנ"ד-1994 ממצה את כל הפריבילגיות המגיעות לחיילים משוחררים בגין השירות הצבאי. טענות אלו, כאמור, התקבלו על-ידי בית המשפט.

יצויין כי אוניברסיטת חיפה טענה כי בפועל קריטריונים אחרים, כמו מגורים במרחק גיאגראפי מהאניברסיטה, נותנים עדיפות לציבור הערבי, ולראיה טענו כי מספר הסטודנטים הערבים במעונות עולה על שיעורם בכלל המבקשים. בית המשפט דחה טיעון זה וקבע, כי בני המיעוט הערבי סובלים ממצוקה כלכלית רבה יותר כך שטבעי הדבר שמספר הזכאים למעונות יהיה גדול יותר. עוד הוסיף בית המשפט, כי "הדבר אינו משנה את העובדה שבני המגזר הערבי מופלים בשל הקריטריון של השירות הצבאי."

יצויין, כי התביעה הוכנה בסיועה של המתמחה לשעבר, עו"ד עביר ג'ובראן.