Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul08/3heb.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul08/3heb.php on line 21
הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 50,יולי 2008



עדאלה: הארכת תוקפו של החוק האזרחות היא החוליה האחרונה בשרשרת צעדים של הפרדה גזעית על בסיס שייכות לאומית

 

ב-1 ביולי 2008 אישרה הכנסת, ברוב של 21 לעומת שמונה, את הארכת תוקפו של חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), התשס"ג-2003, בשנה נוספת. החוק יהיה בתוקף עד יולי 2009. הכנסת אישרה את הארכת תוקפו של החוק למרות פסיקה של בג"ץ, שקבע כי החוק אינו חוקתי. לפסק הדין נוסף צו על תנאי שהוציא בית המשפט במאי 2008, בעתירה שהגישו ארגון עדאלה וארגוני זכויות אדם אחרים ב-2007, נגד הארכת תוקף החוק ונגד הרחבת תחולתו. בצו דרש בית המשפט מהמדינה לנמק מדוע לא יבוטל חוק האזרחות, בהיותו לא חוקתי. המדינה אמורה להגיש את תגובתה לצו ב-1 באוגוסט 2008.

לפי החוק, פלסטינים מהשטחים הכבושים הנשואים לאזרחי ישראל אינם זכאים לקבל מעמד חוקי כלשהו בישראל. החוק מונע מאזרחי ישראל, שבפועל כמעט כולם הם אזרחים פלסטינים, לממש את זכותם לחיי משפחה בארצם-שלהם. במרס 2007 אישרה הכנסת תיקון לחוק, שהרחיב את תחולתו באופן שמונע איחוד משפחות גם מאזרחים הנשואים לאזרחי "מדינות אויב" – סוריה, לבנון, איראן ועיראק – או לכל אדם החי באזור שממנו, לטענת שירותי הביטחון הישראליים, מבוצעות פעולות "המאיימות על ביטחון ישראל". בתחילת יולי אישרה הכנסת את החלטת הממשלה, שלפיה תתווסף רצועת עזה לרשימה זו. אף על פי שהחוק מוגדר הוראת שעה, כלומר חוק זמני, תוקפו הוארך זו הפעם השמינית מאז נחקק לראשונה ביולי 2003.

בעקבות ההחלטה האחרונה על הארכת תוקף החוק הצהיר ארגון עדאלה, כי זוהי החוליה האחרונה בשרשרת של צעדים שנקטה ישראל, שיעדם הוא יצירת הפרדה גזעית על בסיס שייכות לאומית. מדיניות ההפרדה מכוונת נגד פלסטינים אזרחי ישראל והיא מיועדת לנתק אותם מבני עמם ומאומתם. היא מפירה זכויות יסוד, ובהן הזכות למשפחה. המשפט הבינלאומי אוסר על פגיעה בזכויותיהם של מיעוטים להקים ולקיים ללא אפליה קשרים עם אזרחים של מדינות אחרות, שאתם יש להם קשרים לאומיים, אתניים, דתיים או לשוניים. יש להדגיש כי שום מדינה אחרת בעולם אינה שוללת את הזכות לנהל חיי משפחה על בסיס של שייכות לאומית או אתנית.

ממשלת ישראל אישרה לראשונה את ההחלטה המונעת איחוד משפחות מפלסטינים במרס 2002. הכנסת עיגנה את ההחלטה בספר החוקים ביולי 2003. בעקבות חקיקת החוק עתרו לבג"ץ עדאלה וארגוני זכויות אדם אחרים, ובהם האגודה לזכויות האזרח בישראל, בדרישה לבטל את החוק. בג"ץ אמנם לא ביטל את החוק בפסק הדין שהוציא במאי 2006, אבל קבע כי חוק האזרחות אינו חוקתי. עם זאת, מאז שבית המשפט פירסם את פסק הדין הכנסת האריכה פעמיים את תוקף החוק. ההחלטה האחרונה על הארכת החוק התקבלה אף על פי שהעתירות נגדו עדיין תלויות ועומדות לפני בית המשפט ולמרות הצו על תנאי שהוצא במאי 2007.

מסמכים משפטיים :

העתירה

צו על תנאי של בג"ץ, 5.5.2008