Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jun08/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jun08/2.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jun08/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jun08/2.php on line 21
הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 49,יוני 2008



משלחת של מנהיגים ערבים ונציגי עדאלה קיימה סיור לימודים בדרום אפריקה

משלחת הכוללת חברי כנסת ערבים, נציגים של ועדת המעקב העליונה לענייני הערבים בישראל ואנשי עדאלה יצאה ב-5 ביוני 2008 לסיור לימודים בדרום אפריקה. הסיור, שארך תשעה ימים, התמקד בבניית חוקה. בביקור ראשון מסוגו של משלחת שבה מנהיגים פוליטיים, עורכי דין ואנשי אקדמיה ערבים מישראל, נפגשו חבריה עם אנשי ממשל, נציגים של ארגוני זכויות אדם ומשפטנים דרום אפריקאים, ודנו עמם בסוגיות הנוגעות למיעוט הערבי בישראל.

אחת הפגישות הראשונות של המשלחת היתה עם מומחים משפטיים מארגון זכויות אדם מוביל בדרום אפריקה, המרכז למשאבים משפטיים (LRC ). בפגישה השתתפו עורכי דין בכירים, שנאבקו באפרטהייד בבתי המשפט במשך כמה עשורים. בנוסף אליהם השתתף בה ג'ורג' ביזוס, בעבר סניגורו של נלסון מנדלה. המשתתפים דנו בחשיבות של ניסוח עקרונות יסוד להליך החוקתי, ובהם עקרון השוויון המלא. המומחים הדרום אפריקאים תיארו את הניסיון הדרום אפריקאי בניסוח חוקה בתחילת שנות ה-90. התהליך היה מבוסס על השתתפות רחבה ועל דיונים בין מפלגות ותנועות שונות שלקחו בו חלק; סוגיות שאחד הצדדים שהיו מעורבים בדיונים לא יכול היה לקבל, לא נכללו בחוקה; הושם דגש על סטנדרטים בינלאומיים של זכויות אדם וכבוד האדם. המומחים הבהירו כי תהליך ניסוח החוקה נחל הצלחה, הודות ליכולתם של כל הצדדים לגבש הסכמה על הבסיס שעליו התנהלו הדיונים ובזכות ההשתתפות הפעילה של כל הצדדים והמפלגות, מתוך כבוד לעמדות של כל המשתתפים וכוונה להגיע לחוקה בהסכמה.

ב-6 ביוני נפגשה המשלחת עם עזיז פחאד, סגן שר החוץ של דרום אפריקה, ועם קגלמה מוטלנתה, סגן נשיא הקונגרס האפריקאי הלאומי (ANC ), שחזרו לאחרונה מביקור בשטחים הכבושים. בפגישה דנו פחאד ומוטלנתה בתהליך השלום הנוכחי בין ישראל לפלסטינים, והביעו את תמיכתה של ממשלת דרום אפריקה בעם הפלסטיני.
לפרטים נוספים, ראו

ב-7 ביוני נפגשה המשלחת עם סגן שר התרבות, מוחמד אנוור סורטי, ועם פיטר מוללקנג, ראש העיר של מוזס קוטאני (עיר שנקראה על שמו של מנהיג המפלגה הקומוניסטית בדרום אפריקה). מוללקנג הציע שעירו תכרות ברית ערים תאומות עם נצרת. ראש עיריית נצרת, ראמז ג'רייסי, קיבל את ההצעה בברכה. סגן שר התרבות אמר כי יש דמיון בין הבנטוסטנים שהוקמו בדרום אפריקה בתקופת משטר האפרטהייד לשטחים הכבושים, המחולקים לקנטונים נפרדים ומבודדים. הוא גם דיבר על החשיבות של ביסוס קשרי תרבות בין דרום אפריקה לפלסטינים בישראל. בנוגע לניסוח חוקה, הוא אמר שהניסיון הדרום אפריקאי מלמד עד כמה חשוב לשמור על שלושה עקרונות יסוד: כבוד האדם, שוויון וחירות. הוא ציין כי משולש העקרונות הזה נעדר בבירור מהחוק הישראלי וקרא למשלחת לצאת במסע הסברה בינלאומי, שידגיש את טבעם המהותי והאוניברסלי של עקרונות אלה.

ביומיים האחרונים של הביקור נפגשה המשלחת עם השר לשירותי מודיעין בדרום אפריקה, רונלד קסרילס, עם יו"ר הפרלמנט הדרום אפריקאי, בלקה מבטה, עם היו"ר והחברים של תת הוועדה לעניינים בינלאומיים בפרלמנט הדרום אפריקאי ועם היו"ר והחברים של הוועדה לצדק ולפיתוח החוקה. באותה פגישה תיארה המשלחת באופן מקיף את מצבו של המיעוט הערבי בישראל.

יו"ר הפרלמנט וראש הוועדה לעניינים בינלאומיים אמרו כי זו היתה הפעם הראשונה שבה פגשו משלחת של מנהיגים פלסטינים מישראל, ושהביקור הבא של חברי פרלמנט דרום אפריקאים בישראל, בגדה המערבית וברצועת עזה יהיה מותנה בקיום פגישות של המשלחת עם חברי כנסת ערבים, נציגי ועדת המעקב העליונה לענייני הערבים בישראל וראשי ערים ערבים, כדי שחבריה יוכלו לקבל מידע על המיעוט הערבי בישראל ממקור ראשון.

הוועדה לצדק ולפיתוח החוקה התייחסה לניסוח חוקה לישראל וקבעה שחוקות דמוקרטיות אינן מבוססות על כפיית רצונו של צד אחד על כל שאר הקבוצות בחברה. התהליך צריך להתבסס על הסכמות ופשרות המקובלות על כל הצדדים ועל העיקרון של שוויון מלא ומוחלט לכל האזרחים והתושבים.

בסיום הסיור התקיימה סעודה משותפת לחברי המשלחת ולסגן נשיא ה-ANC , כמה שרים ופרלמנטרים בכירים.

במשלחת השתתפו שווקי חטיב, יו"ר ועדת המעקב העליונה לענייני הערבים בישראל; ח"כ שייח איברהים עבדאללה צרצור (רע"ם-תע"ל); ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד); ח"כ טאלב אלסאנע (רע"ם-תע"ל); ראמז ג'רייסי, ראש עיריית נצרת; פרופ' מרואן דווירי, יו"ר הנהלת עדאלה; עו"ד חסן ג'בארין, מנכ"ל עדאלה; וגב' פתחיה חוסיין, המנהלת האדמיניסטרטיבית של עדאלה.