Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/6.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/6.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 30, נובמבר 2006

עדאלה בכנס על האזרחים הערבים בנגב: התוכנית הממשלתית לפיתוח הנגב מתעלמת מהאוכלוסייה הערבית הבדואית

כ-200 משתתפים גדשו ביום ראשון, 26 בנובמבר 2006, את אולם הסינמטק בתל אביב, שם התקיים כינוס מיוחד שדן בתוכניות הפיתוח בנגב ובהשפעתן על האוכלוסייה הערבית באזור. את הכנס אירגנו עדאלה וארגונים נוספים - מרכז אדווה, האגודה לזכויות האזרח בישראל, עמותת במקום והמועצה האזורית לכפרים הלא מוכרים בנגב.

חלקו הראשון של הכנס, שכותרתו היתה "לא על המפה", עסק בתוכנית המתאר המחוזית למטרופולין באר שבע. עו"ד באנה שגרי-בדארנה מהאגודה לזכויות האזרח בישראל דנה בהיבטים המשפטיים של האפליה המגולמת בתוכנית המתאר, ותיארה כיצד זו תביא להמשך הפגיעה בזכויות יסוד של תושבי הכפרים הלא מוכרים. מתכננת הערים נילי ברוך מעמותת במקום הציגה את הפתרונות התכנוניים-ההתיישבותיים המוצעים לתושבי הכפרים הלא מוכרים בתוכנית המתאר והצביעה על היעדרם של פתרונות הולמים למרבית האוכלוסייה.

לאחר מכן נדונה תוכנית נגב 2015 (תוכנית "דרומה"). מתכננת הערים הנא חמדאן מארגון עדאלה בחנה את השלכותיה של התוכנית על האוכלוסייה הערבית בנגב, תוך התמקדות בתחום המגורים וההתיישבות. ד"ר שלמה סבירסקי ממרכז אדוה דן בהדרת תושבי הנגב כולם, יהודים וערבים, מן התוכנית.

בחלק השני של הערב השתתפו ח"כ ד"ר חנא סוויד, לשעבר מנכ"ל המרכז הערבי לתכנון אלטרנטיבי, ומר חסיין אל-רפיעה, יו"ר המועצה האזורית של הכפרים הלא מוכרים בנגב. את הערב הנחה פרופ' אורן יפתחאל מן החוג לגיאוגרפיה של אוניברסיטת בן גוריון.

בהרצאתה ציינה חמדאן, כי תוכנית "נגב 2015", המיועדת כביכול לפיתוח הנגב ואוכלוסייתו, היא המשך של מדיניות קיפוח ואי פיתוח בכל הנוגע לאוכלוסייה הערבית בנגב. יעדה הראשון והמרכזי של תוכנית זו הוא יעד דמוגרפי - משיכת אוכלוסייה יהודית לנגב בעשר השנים הקרובות. בד בבד מציעה התוכנית לבטל את הכפרים הלא מוכרים ולהעביר את תושביהם ולרכזם ביישובים הבדוויים המוכרים, הסובלים ממצוקת שטחים לפיתוח.

תוכנית נגב 2015 אושרה בממשלה בנובמבר 2005, והשבוע (בישיבת הממשלה מיום 27 בנובמבר 2006) אושרה עבורה תקציב של כ-380 מיליון שקל, אשר ייכלל בתקציב המדינה לשנת 2007. זהו סכום התחלתי מתקציב כולל של כ-17 מיליארד שקל, שאמור להיות מוזרם לנגב עד 2015. התוכנית תמומש, בין היתר, בתחום ההתיישבות והמגורים. לפי התוכנית יוצע נדל"ן ייחודי, המיועד ברובו לאוכלוסייה היהודית, אשר כולל, בין היתר, הקמת 100 חוות בודדים על שטחים נרחבים.

לעומת זאת, התכנית מדירה את האוכלוסייה הערבית מהפיתוח המרחבי. יצויין כי האוכלוסייה הערבית בנגב מונה כ-150 אלף נפשות, שהן כ-27% מכלל אוכלוסיית האזור. כמחצית מהתושבים הערבים מתגוררים בכפרים לא מוכרים, והתוכנית רואה בהם גורם שיפגע ב"אטרקטיביות האזור עבור אוכלוסיות חזקות" (עמ' א-34 לתוכנית). המחצית השנייה של אוכלוסייה זו מתגוררת בשבעה יישובים, שהמדינה הקימה בשנות השישים והשבעים. אף על פי שאלה יישובים מוכרים, הם סובלים מתכנון לא-מתאים. בשנים האחרונות הכירה המדינה בכמה כפרים נוספים. תחום שיפוטם של כל הישובים המוכרים משתרע על פחות מ-1% משטח הנגב.

לדברי חמדאן, "אין ספק שהתוכנית נגב 2015 משקיעה רבות בפיתוח האוכלוסייה היהודית, על חשבון האוכלוסייה הערבית, ובכך היא מגדילה את הפער החברתי-הכלכלי והמרחבי הקיים".

תמונות מהמפגש