Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/fet.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/nov06/fet.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גליון מס' 30, נובמבר 2006

עדאלה הציג בפני נציגי 17 שגרירויות את ההתפתחויות המשפטיות העיקריות בעניין המיעוט הערבי בישראל

ב-22 בנובמבר 2006 קיים ארגון עדאלה פגישה עם נציגים משגרירויות של מדינות שונות בישראל ומסר להם עדכון על ההתפתחויות המשפטיות העיקריות בשנת 2006. בפגישה, שהתקיימה במשרדי קרן היינריך בל בתל אביב, השתתפו שגרירים ונספחים פוליטיים מ-17 מדינות: ארצות הברית, שוודיה, גרמניה, הולנד, דנמרק, פורטוגל, הרפובליקה הצ'כית, סלובניה, משלחת הנציבות האירופית, מצרים, פינלנד, צ'ילה, שווייץ, נורווגיה, קרואטיה, יפן ומקסיקו.

עו"ד חסן ג'בארין, מנכ"ל עדאלה, ועו"ד סוהאד בשארה הציגו את התיקים העיקריים שבהם טיפל עדאלה בשנה החולפת, המתמקדים באפליה של האזרחים הערבים בישראל והתושבים הפלסטינים בשטחים הכבושים ובהפרת זכויות האדם שלהם. הם קראו לנציגי השגרירויות להתייחס לסוגיות אלה כאל סיבות מרכזיות לדאגה, הן במגעיהם עם הממשלות שהם מייצגים והן בשיחות עם ממשלת ישראל, כדי להגן על זכויות האדם של הפלסטינים אזרחי ישראל ותושבי השטחים הכבושים. הם גם קראו למשתתפים להתנגד לצירופו לממשלה של אביגדור ליברמן, המקדם את רעיון הטרנספר של האזרחים הערבים בישראל.

עו"ד חסן ג'בארין התמקד בדרישת עדאלה לחקור את המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים (מח"ש), בגלל הפרת אמונים וגרימת נזק לאמון הציבורי. ג'בארין הדגיש כי מח"ש נכשלה בחקירת השוטרים והמפקדים האחראים להריגתם של 13 ערבים אזרחי ישראל ולפציעתם של מאות באוקטובר 2000, כשהגיעה למסקנה שאין להעמיד לדין פלילי איש מאנשי המשטרה. הוא אף התייחס לכמה פסיקות חשובות שפירסם בית המשפט העליון ב-2006, ובכלל זה ההחלטה שהתקבלה על חודו של קול בבג"ץ, שלא לפסול את חוק האזרחות הגזעני המונע איחוד משפחות. בהקשר זה הזכיר את הפסיקה שאמורה להינתן בקרוב, בנוגע לחוק הפוטר את ישראל מתשלום פיצויים לפלסטינים שנהרגו או נפצעו בפעולה צבאית ישראלית בשטחים הכבושים. ג'בארין אף ציין את אחת ההחלטות התקדימיות שקיבל בג"ץ בתחילת השנה, לאחר שמונה שנות דיונים, שהביאה לביטול תוכנית ממשלתית ארוכת טווח (אזורי עדיפות לאומית) בנימוק שזו הפלתה לרעה את האזרחים הערבים בישראל.

ג'בארין גם הדגיש את חשיבותם של שני תיקים התלויים ועומדים בבית המשפט העליון: ערעור של אוניברסיטת חיפה על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה, שלפיה השימוש שהאוניברסיטה עושה בקריטריון של שירות צבאי בתהליך חלוקת הדירות במעונות הסטודנטים מפלה לרעה סטודנטים ערבים. תיק אחר הוא עתירה של עדאלה נגד האפליה הממשלתית בחישוב הפיצויים המגיעים לעסקים ולארגונים שנפגעו במלחמת לבנון, שאירעה בקיץ 2006.

עו"ד סוהאד בשארה דנה בתיקים האחרונים של עדאלה בתחום התכנון והקרקעות. היא התייחסה בעיקר לתיקים הקשורים לנגב, שם הגבירה הממשלה את מאמציה לעקור את הערבים-הבדווים וליישב אותם בעיירות שהוקמו לפי תוכנית ממשלתית החותרת לקדם הקמת יישובים יהודיים בשטח שיתפנה. בשארה גם שמה דגש על העתירה שהגיש עדאלה לבג"ץ, הקוראת לביטול תוכנית "דרך היין", שלפיה יוקמו בנגב 30 חוות בודדים. לפי התוכנית, אלפי דונמים בנגב יהיו זמינים להתיישבות של אזרחים יהודים בלבד.

בשארה הציגה לפני נציגי השגרירויות את עמדת עדאלה, המתנגדת לשימוש לרעה שעושות רשויות המדינה בחוקי הבנייה והתכנון. הרשויות מסתמכות על חוקים אלה כדי להגיש בקשות להריסת בתיהן של מאות משפחות המתגוררות בכפרים לא מוכרים בנגב, במעמד צד אחד בלבד. בתי המשפט מאשרים בקשות אלה באופן אוטומטי, תוך התבססות על מצג השווא שמציגה המדינה, כאילו זהותם של הדיירים בבתים אלה אינה ידועה.

נציגי השגרירויות גם שמעו מבשארה הסבר לכך שלערבים אזרחי ישראל אין גישה לקרוב ל-80% מהקרקעות במדינה. היא ציינה, בין השאר, כי קרן קיימת לישראל מחזיקה ב-13% מקרקעות המדינה, ואלה מיועדות רק לאזרחים היהודים, וכי מינהל מקרקעי ישראל קיבל החלטה על יישום קריטריונים מפלים לקבלת מועמדים להתיישבות ביישובים חקלאיים ויישובים קהילתיים.

תמונות מהמפגש