Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct07/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct07/4.php on line 21

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct07/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/oct07/4.php on line 21

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 41, אוקטובר 2007

"ביטחון כזכות קולקטיבית למיעוט לאומי"
כנס שאירגן מרכז "עטאא" בשיתוף עם אגודת הגליל ועדאלה

"עטאא" – המרכז הערבי לייעוץ והדרכה במצבי חירום, בשיתוף עמותת הגליל ועדאלה, קיימו בשבוע שעבר יום עיון תחת הכותרת "ביטחון – זכות קולקטיבית למיעוט לאומי". יום העיון התקיים בתיאטרון אל-מידאן בחיפה ביום שישי, 19 באוקטובר 2007. את יום העיון פתח מוחמד חטיב, מנכ"ל עמותת הגליל.

משתתפי הפאנל הראשון תיארו את פעילותם של מרכז "עטאא" ואגודת מנהלי לשכות הרווחה ברשויות מקומיות במצבי חירום בזמן מלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006. הדוברים הדגישו את החשיבות של יצירת מנגנון להעלאת המודעות בקרב הפלסטינים אזרחי ישראל והצעה של כיווני פעולה לקראת מצבי חירום עתידיים בישראל.

ביום העיון הציג אחמד שייח מוחמד מעמותת הגליל ממצאי דו"ח שפירסם לאחרונה מרכז "עטאא", תחת הכותרת "הקהילה הפלסטינית בישראל בעת מצב חירום". הדו"ח מתעד את הנזקים שנגרמו לחברה הערבית בישראל במלחמה בקיץ 2006. הדו"ח הצביע, בין השאר, על כישלונה של המדינה בהתמודדות עם ההשלכות של התקפותיה על לבנון ועם הרקטות שנורו מלבנון ופגעו ביישובים ערביים בישראל; העדר תשתית בתחום השירותים החברתיים ביישובים הערביים, המונע מהרשויות המקומיות להתמודד עם מצבי חירום מסוג זה; חוסר המוכנות של החברה הערבית בישראל למצבי חירום; והקשיים של הרשויות המקומיות וארגונים אזרחיים לספק שירותים לאזרחים ערבים המתגוררים באזורים שנפגעו בהתקפות טילים. ד"ר באסל גטאס, המנהל הקודם של עמותת הגליל, סיפר על הקמת מרכז "עטאא" תוך כדי ההתקפה הישראלית בלבנון והדגיש את החשיבות של הקמת מערכת שתספק לקהילה הפלסטינית תמיכה והדרכה במצבי חירום.

משתתפי הפאנל השני דנו בביטחון כזכות קולקטיבית למיעוט הערבי מנקודת מבט אקדמית, חוקתית ונפשית. פרופסור מרואן דווירי, פסיכולוג קליני ויו"ר הנהלת עדאלה, דיבר על מאפיינים פסיכולוגיים וסוציולוגיים של מצבי לחץ נפשי בקרב האזרחים הערבים בישראל במצבים שונים של סכסוך ביטחוני שהיו במשך השנים. הוא גם תיאור את מצבם הנפשי של הערבים בישראל במלחמת לבנון השנייה.

ד"ר האלה חורי-בשאראת מרצה למשפט בינלאומי וחברה בהנהלת עדאלה, דיברה בהרחבה על הזכות הקולקטיבית לביטחון של מיעוטים לאומיים לפי המשפט הבינלאומי. היא התמקדה בהכרזה בדבר זכויותיהם של מיעוטים ילידים, שאומצה בספטמבר האחרון על ידי העצרת הכללית של האו"ם, אשר מדגישה כי למיעוטים ילידים יש זכויות קולקטיבית לחיות בחופש, שלום וביטחון כעמים נפרדים. ד"ר יוסף ג'בארין, מרצה בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, הציג מחקר שערך לאחרונה, שבחן את התנהגותם של הערבים אזרחי ישראל במלחמת לבנון השנייה. ד"ר ג'בארין הציג נתוני סקר שערך, שהתייחס למידת האמון של האזרחים הערבים במוסדות שונים. מתוצאות הסקר עולה כי המיעוט הערבי גילה מידה גבוהה של אמון בתחנות טלוויזיה ערביות המשדרות בלוויין. בעיקר זכתה לאמונם תחנת הטלוויזיה של חיזבאללה, אל-מנאר (44% ממשתתפי הסקר הביעו אמון בתחנה). בה בעת איבדו האזרחים הערבים את אמונם בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, ברשויות המקומיות הערביות, בממשלה ובמשטרה. ד"ר אסעד גאנם מהחוג למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה דיבר על האופן שבו פוגעת ישראל בזכות האישית והקבוצתית של אזרחיה הערבים לביטחון, באמצעות תוכניות לשלוט בקהילה הערבית, להפעיל עליה לחץ ולשבור אותה לרסיסים נפרדים ובאמצעות ניתוק הקשרים בין הערבים בישראל לשאר העולם הערבי. ד"ר גאנם גם קרא לבחור הנהגה לאומית שתוכל ליזום שינויים אסטרטגיים שיבטיחו את ביטחונם של האזרחים הערבים ואת ביטחונם.

הפאנל האחרון ביום העיון עסק באופנים שבהם אפשר לספק ביטחון אישי וקבוצתי למיעוט הערבי בישראל. חברי הכנסת ד"ר ג'מאל זחאלקה ואיברהים סרסור השתתפו בפאנל זה. ד"ר זחאלקה מבל"ד הדגיש את הצורך בבינאום בעיותיהם של הערבים בישראל, בדומה לתהליך שעברו מיעוטים אחרים בעולם. הוא טען שמאז הנכבה של 1948 הערבים בישראל הם קורבנות לאפליה גזעית בכל הנוגע לזכויות אזרחיות ופוליטיות. הוא קרא לעולם הערבי לגלות עניין רב יותר במיעוט הערבי בישראל ולהעלות את בעיותיו על סדר היום הערבי הכללי.

שייח סרסור ממפלגת רע"מ דיבר על הגורמים הפנימיים שמזעזעים את הביטחון של המיעוט הערבי בישראל ועל הצורך לחסן את החברה הערבית מבפנים מפני גורמים אלה, עוד לפני המאבק באפליה ובגזענות של הממסד הישראלי, שעדיין רואה בערבים "אויבים" ולא אזרחים.

מסמכים:
דו"ח מרכז "עטאא" תוכנית יום העיון תמונות מיום העיון