Warning: include(/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul07/../../../heb/head.html): failed to open stream: No such file or directory in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul07/marwan.php on line 11

Warning: include(): Failed opening '/home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul07/../../../heb/head.html' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/adalah/public_html/uploads/oldfiles/newsletter/heb/jul07/marwan.php on line 11

הירחון האלקטרוני של עדאלה
גיליון מס' 38, יולי 2007

ראיון עם מרואן דלאל, שהיה עורך דין בכיר בעדאלה ומונה לאחרונה לתובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי לעניין יוגוסלביה לשעבר בהאג (ICTY)

הנהלת עדאלה וצוות הארגון גאים בהישגו של עו"ד מרואן דלאל, שהתמנה לתובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי ליוגוסלביה לשעבר (ICTY), ומברכים אותו לרגל קבלת התפקיד החשוב. מרואן דלאל היה עורך דין בכיר בעדאלה. הוא החל לעבוד בעדאלה ב-1997, כמתמחה הראשון שלנו, והמשיך לעבוד כעורך דין בארגון בעשר השנים שלאחר מכן. בתקופה זו הופיע עו"ד דלאל באין-ספור תיקים בבית המשפט העליון, בשמם של פלסטינים אזרחי ישראל ופלסטינים תושבי השטחים הכבושים. עו"ד דלאל עבד על סדרה של תיקים שבהם ייצג ערבים בדווים אזרחי ישראל החיים ב"כפרים לא מוכרים" בנגב, שתבעו לקבל שירותים וזכויות יסוד שהמדינה שללה מהם, וביניהם העתירה לאסור על ריסוס יבולים של חקלאים בדווים. עו"ד דלאל ריכז ותיאם את עבודת עדאלה לפני ועדת אור, ועדת החקירה הממלכתית לאירועי אוקטובר 2000. בעתירות מרכזיות אחרות שהגיד תקף עו"ד דלאל הפרות של המשפט הבינלאומי ההומניטרי שמבצעת ישראל, כמו השימוש בפלסטינים תושבי השטחים כ "מגנים אנושיים" והריסת הבתים הנרחבת ברפיח שברצועת עזה. בעתירה האחרונה שהגיש לבג"ץ דרש עו"ד דלאל לפתוח בחקירה פלילית נגד הקצינים והחיילים האחראים להרג ולנזק הרב לרכוש שנגרמו במבצעים הצבאיים שהוצאו לפועל בעזה ב-2004. עו"ד דלאל כתב מאמרים רבים, ביניהם מאמרים שעסקו במדיניות של ישראל בשטחים הכבושים, כמו למשל, ניתוח משפטי לבנייה של החומה ומדיניות החיסולים.

מה היו התיקים המאתגרים ביותר בין אלה שעליהם עבדת כעורך דין בעדאלה?

עבדתי על כמה תיקים מאתגרים במיוחד בשנותי בעדאלה, כמו העתירה נגד השימוש שעשו כוחות הצבא הישראלי בשטחים הכבושים באזרחים פלסטינים, ששימשו לחיילים "מגן אנושי". העתירה יצאה נגד מדיניות לא חוקית בעליל, שהפרקליטות ניסתה להצדיק באמצעות קריאה להכניס שינויים מסוכנים בעקרונות מבוססים של המשפט הבינלאומי ההומניטרי. בעניין זה טענה פרקליטות המדינה, ששימוש באזרחים פלסטינים כדי להגן על חיילים מהתקפות הוא חוקי, אם החיילים השיגו את הסכמת האזרח לבוא לעזרתם. לכן הצבא חיפש שיתוף פעולה של אזרחים באירועים שבהם יזם הכוח הכובש פעילות עוינת, והפך אותם לחלק מכוח זה. אזרחים בשטחים הכבושים נהנים בלי ספק ממעמד של אנשים מוגנים לפי אמנת ג'נבה הרביעית משנת 1949, ולכן אסור לכוחות הכיבוש להשתמש בהם לצרכים אלה.

כדי לערער את הביטחון המלא שהיה לפרקליטות המדינה בטיעוניה באשר לחוקיותו ויעילותו של נוהל זה, הצגנו לבית המשפט העליון עדויות ותצהירים רבים שמסרו פלסטינים שנפלו קורבן למדיניות זו, שעמדו בסתירה לעמדת הפרקליטות. עדויות אלו כללו גם תצהירים של חיילים שהשתתפו בפעולות צבאיות שבהן שימשו אזרחים פלסטינים כ"מגנים אנושיים".

תיק מאתגר נוסף שעבדתי עליו היה ייצוג 13 המשפחות שיקיריהן נרצחו על ידי משטרת ישראל בהפגנות אוקטובר 2000. ארגון עדאלה השקיע מאמצים רבים בחשיפת הכשלים הרבים שהיו בחקירת השוטרים שהיו אחראים להרג, לרבות צלפים שירו תחמושת חיה נגד אזרחים לא חמושים. התנהלותן של רשויות החקירה והתביעה הישראליות, כפי שהזכרנו בפרסומים כמו "הנאשמים" ו"אוקטובר 2000 – משפט ופוליטיקה בפני ועדת אור", היתה לא רק רצופת פגמים ומחדלים, אלא אף בלתי חוקית בבירור.

האם נעזרת בתקדימים שקבע בית הדין הפלילי הבינלאומי לעניין יוגוסלביה לשעבר בעבודתך על תיקים של עדאלה?

עדאלה היה חלוץ בשימוש בתקדימים של בית הדין הפלילי הבינלאומי לעניין יוגוסלביה לשעבר בתיקים שנדונו בבית המשפט העליון, בתיקים שעניינם הפרות חמורות של אמנת ג'נבה על ידי הצבא הישראלי בשטחים הכבושים. בתיק "המגן האנושי", למשל, ציטטנו את ההחלטות שקיבל בית הדין לעניין יוגוסלביה בתיקים של בלאסקיץ' (Blaskic) ואלכסובסקי (Aleksovski). בעתירה שעסקה בהרס נרחב של בתים בעזה התייחסנו להחלטה בעניין צ'רקז (Cerkez), שפירטה את הנורמות הרלוונטיות הקשורות להריסת בתים. נעזרנו גם בתיק בעניין דלאליץ' (Delalic) כדי לבסס את עמדתנו בשאלת האחריות הפיקודית.

מה תיקח אתך ל-ICTY מתוך הניסיון המשפטי שצברת בעבודתך בעדאלה?

אין לי ספק שבמשרתי החדשה אצטרך לנקוט גישה מחמירה כדי להבין עובדות רלוונטיות וליישם את החוק. גישה כזו תפיק את מרב התועלת מתקדימים מבוססים בתחום המשפט הבינלאומי הפלילי והמשפט הבינלאומי ההומניטרי, בנוסף לפרשנות האקדמית הטובה ביותר בתחומים אלה. ולא פחות חשוב, אקח אתי מעדאלה את האמונה שקורבנות זכאים לצדק מוחשי ובר יישום ושאנשים שביצעו פשעים לא ייהנו מחסינות מעונש.

עתירות ומאמרים נבחרים של עו"ד דלאל:

עתירה נגד קידום קצין משטרה בכיר

עתירה נגד ריסוס יבולים חקלאים כפוי מהאוויר

מאמר "הועדה אכן הפלתה"

מאמר "אזרחות מדומיינת"

ראו גם: יואב שטרן, "לראשונה: עו"ד ערבי-ישראלי מונה לתובע בביה"ד בהאג", הארץ, 8 ביולי 2007.